درس هایی از معاد (اهمیت یاد اموات)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس بیست و دوم: اهمیت یاد اموات
با توجه روایتها علقهی مادی اهل برزخ به طور کامل از اهل دنیا و بازماندگانشان قطع نمیگردد. روی همین حساب است که از برزخ به دیدار آنها میآیند و وقتی شخصی از نزدیکان و آشنایانش فوت کرد ونزد آنها رفت، از او جویای حال دیگران میشوند. آنان از دیدار نزدیکان و بازماندگان خود خشنود میشوند و از یادشان مسرور میگردند. ما هم وظیفه داریم همواره از اموات و گذشتگان خود یاد کنیم و با زیارت قبور و اهدای اعمال صالح آنها را خشنود سازیم.
ذکر چند نکته:
1 ـ کسانی که از دنیا رفتهاند دستشان از دنیا کوتاه شده و بعضا گرفتار اعمال خود هستند، لذا در روایت داریم که از اموات خود جز به خیر و خوبی یاد نکنید و با گفتن بدی آنها و یا احیانا نفرین و لعنشان آنها را معذّب نسازید. رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: مردگان خود را جز به نیکی یاد مکنید، زیرا اگر از اهل بهشت باشند، مرتکب گناه شدهاید و اگر از اهل آتش باشند، گرفتاری و مشکلاتشان برایشان کافی است! «لا تَذکُرُوا أمواتَکُم إلا بِخَیرٍ فَإنَّهُم إن یَکُونُوا مِن أهلِ الجَنَّه تَأثِمُوا وَ إن یَکُونُوا مِن أهلِ النَّارِ فَحَسبُهُم مَا هُم فِیهِ». البته در صورتی که اموات مستحق لعن و نفرین نباشند، چنین کاری آنها را معذّب نمیسازد و صرفا شخص دشنام دهنده و کسی که با کارهای ناشایست موجب دشنام خوردن امواتش است گناه کار محسوب میشوند.
2 ـ درست است که بعد از مرگ روح از بدن جدا میشود و وارد برزخ میگردد، اما به هر حال علقه و توجه خاصی به قبر دنیوی خود دارد؛ لذا وقتی کسی به زیارت قبرش میرود از حضورت مطلع میگردد و با او انس میگیرد. این انس تا جایی است که وقتی شخص میخواهد آنجا را ترک کند، دچار هراس و وحشت میگردد. عَنْ أَبِی الْحَسَنِ (علیهالسلام) قَالَ: قُلْتُ لَهُ الْمُؤْمِنُ یَعْلَمُ بِمَنْ یَزُورُ قَبْرَهُ؟ قَالَ نَعَمْ وَ لَا یَزَالُ مُسْتَأْنِساً بِهِ مَا دَامَ عِنْدَ قَبْرِهِ فَإِذَا قَامَ وَ انْصَرَفَ مِنْ قَبْرِهِ دَخَلَهُ مِنِ انْصِرَافِهِ عَنْ قَبْرِهِ وَحْشَةٌ.
3 ـ توجه میت به زائرین خود اقتضا دارد که وی را با سلام و احترام زیارت کنیم. امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: به اهل قبور اینگونه سلام کنید: سلام بر خفتگان این سامان از مسلمانان و مؤمنان. شما طلیعهی کاروان ما بودید و ما هم اگر خدا بخواهد به شما ملحق مىشویم. «السَّلَامُ عَلَى أَهْلِ الدِّیَارِ مِنَ الْمُسْلِمِینَ وَ الْمُؤْمِنِینَ أَنْتُمْ لَنَا فَرَطٌ وَ نَحْنُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِکُمْ لَاحِقُونَ».از نکات بارز این سلام پیام اخلاقی آن است که متوجه باشیم روزی فرا میرسد که ما هم از دنیا میرویم و قبر جای میگیریم.
4 ـ دعا برای اهل قبور: امام باقر (علیهالسلام) وقتی در بقیع به قبر شیعهای از اهل کوفه رسیدند فرمودند: بارالها! غریب است، بر او رحمت آور؛ تنها است، یار و همدم او باش؛ نگران است، انیس و مونس او باش؛ از رحمت خود نصیبى در گور او جاى ده که از رحمت دیگران بىنیاز گردد، او را به محضر مولى و سرورش على بن ابى طالب (علیهالسلام) برسان: «اللَّهُمَّ ارْحَمْ غُرْبَتَهُ وَ صِلْ وَحْدَتَهُ وَ آنِسْ وَحْشَتَهُ وَ أَسْکِنْ إِلَیْهِ مِنْ رَحْمَتِکَ مَا یَسْتَغْنِی بِهَا عَنْ رَحْمَةِ مَنْ سِوَاکَ وَ أَلْحِقْهُ بِمَنْ کَانَ یَتَوَلَّاهُ».
5 ـ امام رضا (علیهالسلام) فرمودند: کسی که کنار قبر برادر ایمانی خود برود. آنگاه دستش را روی قبر بگذارد و هفت بار «انا انزلناه فی لیل? القدر» را بخواند، در روز فزع اکبر (قیامت) در امنیت خواهد بود: «مَنْ أَتَى قَبْرَ أَخِیهِ ثُمَّ وَضَعَ یَدَهُ عَلَى الْقَبْرِ وَ قَرَأَ إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ سَبْعَ مَرَّاتٍ أَمِنَ یَوْمَ الْفَزَعِ الْأَکْبَرِ أَوْ یَوْمَ الْفَزَعِ».
6 ـ طلب حاجت نزد قبر پدر و مادر: آنچه از روایات استفاده میشود این است که دعا در کنار قبر پدر و مادر به استجابت نزدیک است. لذا امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرمایند: اموات خود را زیارت کنید چرا که با زیارت شما خشنود میگردند. و حاجت خود را نزد قبر پدر و مادرتان بخواهید: «زُورُوا مَوْتَاکُمْ فَإِنَّهُمْ یَفْرَحُونَ بِزِیَارَتِکُمْ وَ لْیَطْلُبْ أَحَدُکُمْ حَاجَتَهُ عِنْدَ قَبْرِ أَبِیهِ وَ عِنْدَ قَبْرِ أُمِّهِ بِمَا یَدْعُو لَهُمَا».
7 ـ زیارت صالحین و اولیای خدا: امام رضا (علیهالسلام) میفرماید: کسی که نمیتواند به ما سر بزند و صلهی رحم کند، به دوستان صالح ما سر بزند تا ثواب دیدار و صلهی ما برای او نوشته شود. کسی که نمیتواند قبور ما را زیارت کند، قبور آنها را زیارت کند که در این صورت ثواب زیارت ما برای او نوشته خواهد شد: «مَنْ لَمْ یَقْدِرْ عَلَى صِلَتِنَا فَلْیَصِلْ عَلَى صَالِحِی مَوَالِینَا- یُکْتَبْ لَهُ ثَوَابُ صِلَتِنَا وَ مَنْ لَمْ یَقْدِرْ عَلَى زِیَارَتِنَا فَلْیَزُرْ صَالِحِی مَوَالِینَا- یُکْتَبْ لَهُ ثَوَابُ زِیَارَتِنَا».